Skip to content
Naslovnica arrow Free Wing
Free Wing PDF Ispis E-mail
ROLL & SURF
JEDRENJE NA ROLAMA? MOGUĆE!

Rolanje je sport koji ima najveći porast popularnosti među rekreacijskim sportovima pa smo se stoga i mi odlučili biti dio toga. Doduše na svoj način, ugrađujući dodatni pogon na vjetar putem simetričnog jedra-krila koje uvelike podsjeća na winsurfing jedro. Ovakav pogon za role, klizaljke pa čak i skije te snowboard poznat je u raznim varijacijama već desetlječima, tako da nećemo izmišljati ''toplu vodu'' nego koristiti dosadašnja iskustva i pokušati izraditi vlastiti proizvod. Prototip FREE WING-a koji je trenutačno u završnoj fazi ispitivanja biti će varijanta simetričnog slobodnog krila koje koristi aerodinamiku windsurfing jedra gdje se smjer kretanja određuje rolama, a brzina postavom jedra u odnosu na vjetar pritom samo lagano se oslanjajući malim kljunom – fusem na jednu od rola. Jednostavnost okreta u i niz vjetar omogućava da se najmanje spretni u jedrenju te početnici vrlo lako snalaze i napreduju.

Male dimenzije i vrlo jednostavan transport prednost su ovakvog načina jedrenja.
Za jedrenje na rolama sa pravom možemo reći da je za sve uzraste od 7 do 77 godina birajući tako razne primjerene kvadrature jedra od 1 do 3 m2.

FREE WING se sastoji od aluminijskog dvodjelnog jarbola spojenog na sredini nastavkom na čijim krajevima je isto tako spojen dvostruki boom – deblenjak koji podržava konstrukciju gdje je jedro učvršćeno kroz džepove i nategnuto trima priponama na krajevima boom-a i jarbola. Implementirane su i letvice u vlastitim džepovima da se osigura što bolji profil jedra.
S obzirom na to da je jedro slobodno i nema čvrstog spoja sa tijelom ili rolama, u slučaju opasnosti se lako odbaci, te stoga u segmentu jedrenja na suhom predstavlja najsigurniji proizvod kojemu predviđamo iznimnu budućnost.

Specifikacije FREE WING-a:

Jarbol: aluminijski 120-280 cm
Simetrična jedra 1 - 3 m2
Dvostruki aluminijski boom: 90 - 140 cm
Težina: 1.2 – 2.0 kg
Namjena: jedrenje na rolama za sve uzraste i stupnjeve znanja
Maksimalna brzina za slične proizvode: do 60 km/h


Galerija slika
Video