Skip to content
Naslovnica arrow ''DINAMIKA NOVA''
DRUŠTVO ŠPORTSKE REKREACIJE ''DINAMIKA NOVA'' predstavlja Vam program: PDF Ispis E-mail

BIODINAMIKA, MEDITACIJA I MEDITACIJA U POKRETU

osnazimo_obitelj.gifUmor, stres, napor te razne mehaničke povrede prate neminovno ovaj urbani način života. Isti zahtjevaju mnogo klasične i u isto vrijeme vrlo zahtjevne naporne vježbe i terapije koje slijedom neadekvatne primjene mogu ometati funkcije unutarnjih i vanjskih organa iako su nužne u rigoroznijim slučajevima. Idealan, nenasilan odnos i pravilan rad organa i umjerena tjelesna aktivnost štite organizam od starenja i bolesti. Kada se dostigne taj spoj, zrači se specifičnom životnom energijom.

Takvo što se postiže BIODINAMIKOM,MEDITACIJOM I MEDITACIJOM U POKRETU koja je gotovo idealan skup terapeutskih, relaksacionih i tehnika samopomoći. Biodinamički terapeuti vjeruju da ako se na tijelo pazi onako kako je priroda odredila i da će se tijelo regenerirati u za to potrebnom vremenu ukoliko mu se omogući čisti zrak, čista voda,  zdrava hrana, umjerena tjelesna aktivnost te mirnoća uma i kreativna fokusiranost.

Jedna od osnovnih postavki Biodinamike je pravilno disanje koje je prijeko potrebno radi osiguranja životnih funkcija. Kada se takvo disanje usvoji do neke automatske mjere može nas osloboditi napetosti i doprinjeti smirivanju, poboljšanju naših fizioloških procesa u tijelu prvenstveno na način bolje oksigenizacije krvi koja ima u tom slučaju i antiseptićki učinak. U svrhu postizanja optimalnih rezultata spominje se dijafragmalno disanje ili disanje ošitom, mišićem koji razdvaja prsnu i trbušnu šupljinu.

Terapijsko rehabilitacijski sustav pripomoći i samopomoći temelji se na fizičkim i mentalnim tehnologijama koje zajedno čine cjelovitu „higijenu“ ljudskog bića zbog kojeg Biodinamici s pravom pripada nazivnik „holističke metode“.

Vježbe i terapijske vještine unutar ove metode su nenasilne te tako prilagođene većini populacije osim onih u stanjima teških patoloških bolesti, ekstremnim bolestima cirkulacijskih sustava i psihičkim bolestima kojima je potreban stručan nadzor, redovitost terapije i neki zahvati unutar isključivo alopatske medicine. Trudnice i djeca do 7 godina spadaju također u skupinu sa ograničenjem.

Ukoliko se pojavi potreba, postoji i osobniji pristup biodinamičkog terapeuta – masera – organizatora vježbi radi moguće sanacije nešto težih stanja npr. poremećaj lokomotornog sustava, teškog otpuštanja napetosti, akutnih i kroničnih bolova raznih etiologija osim onih „težih“ prije navedenih. Terapeutski osobni pristup sadržava vještine kao što su masaža, manipulativne tehnike koje su po mnogo ćemu slične shiatzu i tuina pristupu. Biodinamički postav – vježbe – meditacija u pokretu

Ovaj pristup je primjenjiv u svim segmentima našeg fizičkog djelovanja (od svakodnevnih kretnji u običnom  životu do raznih sportskih aktivnosti).  Posebno su primjenjive na specifično nordijsko hodanje, dugotrajniju vožnju biciklom i hodanje sa velikim visinskim razlikama.

Kada pristupate prvi put ovom postavu možete se osjećati nelagodno i nespretno. Početnici su često iznenađeni nedostatkom koordinacije i ravnoteže te razlikom u pokretljivosti nasuprotnih strana tijela. Treba izuzetno malo vremena da bi se to promijenilo. Kako učite opuštati se, osjećate se udobnije i povezujete pokrete tako da  pomićete granicu čak i fizičke izdržljivosti. Način kretanja, držanje, ravnoteža i usklađenost pokreta bivaju sve prirodniji. Strpjivost i upornost su dobrodošle komponente. Najvrijednije je nastojanje i trud, te usuditi se djelovati. 

Centar ovakvog postava je polazišna energetska točka na tijelu pod imenom TAN TIEN koja se nalazi 4 prsta širine ispod pupka. Ona osigurava našu životnost.

Biodinamički sustav vježbe – sustav pripomoći baziran je taoističkom principu umutarnjeg djelovanja i polazi od slijedećih postava, a to su:
- udoban položaj
- dijafragmalno disanje  
- primarna meditacija
- fokusiranost na pokret ukoliko se radi meditacija u pokretu.

Ovaj postav je posebno nenasilan, ali i učinkovit. Može se bez ograničenja ponavljati svakodnevno. Tome se može priključiti kao i klasičnoj meditaciji zvuk odnosno glazba kao ravnopravna i poticajna komponenta.


Biodinamički postav – primarna meditacija

Meditacija je način kontaktiranja unutarnje energije koja pokreće prirodne procese zacjeljivanja i samorealizacije. Ovaj postav ne saržava ritualne tehnike već samo primarne relaksacije u kojima misli postaju sporije te se stoga stupanj napetosti u tijelu proprcionalno smanjuje,  pa mir i veselje počinju ispunjavati mozak šireći se dalje tijelom. Uspostavlja se ravnoteža između aktivnosti racionalne lijeve strane mozga i kreativne desne strane mozga te se  osjetno povećava njegova operativnost.

Neka od poboljšanja kod primjene meditacije i meditacije u pokretu su slijedeće:
- uravnoteženje krvnog tlaka
- smanjenje stresa i problema vezanih za stres
- smanjenje poremećaja cirkulacije
- smanjenje kroničnih i nekih akutnih bolova
- smanjenje teškoća kod disanja
- bolji san

Istraživanja su nepobitno dokazala da čvrsta odluka i aktivno sudjelovanje u ovakvim programima važan su faktor uspjeha. Preuzimanjem stvari u svoje ruke,  postajete savršeni kreator svoje pozitivne sudbine. Pozitivnim afirmiranjem svih biodinamičkih  postava neutraliziraju se negativni životni obrasci.


CILJEVI BIODINAMIKE UNUTAR OPĆEG PROGRAMA
''OSNAŽIMO OBITELJ''


1. Jaka podrška te odbacivanje loših i prihvaćanje pozitivnih oblika ponašanja
2. Rješavanje osobnih i profesionalnih situacija
3. Jačanje kreativnih resursa osoba i timova
4. Aktivacijom programa biodinamike u prirodi postiže se i svjesnost očuvanja prirodnog okoliša
5. Podizanje razine zdravstvene kvalitete života jedinke i obitelji
6. Preventiva za sprječavanje nasilja kroz meditativne programe
7. Pomicanje granica u povjerenju prema sebi osobno, obitelji ili timovima
8. Podizanje razina svjesnosti na način ''naučiti slušati drugog i biti saslušan''
9. Indentifikacija osobnih i obiteljskih razlika
10. Rad vrlo mladih trenera na djeci slične dobi
11. Pomicanje vlastitih granica čak i kroz nove atraktivne sportove tipa nordijsko hodanje, landsailing, surfkarting i freewing rolanje.

ČOVJEK NIJE USAMLJEN OTOK
VEĆ DIO NIZA OTOČIĆA
U PREDIVNOM MORU HARMONIJE ŽIVOTA

OSOBNIM OSNAŽIVANJEM POMAŽEMO
ŽIVOTNIM I POSLOVNIM ZAJEDNICAMA


Čvrstu odluku za osnaživanjem potvrdite svojim pozivom:
DRUŠTVO ŠPORTSKE REKREACIJE ''DINAMIKA NOVA''
predsjednik društva i terapeut Damir Muth
+385 91 384 14 78
ili e-mailom: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Društvo
športske
rekreacije
''DINAMIKA NOVA''


TEČAJEVI BIODINAMIKE
tenis_logo_i_znak.jpg 


ŠKOLA TENISA